Polliesposse

Welke hulp hebben ouderen met dementie nodig?

ouderen

Heb jij een vader of moeder die dement begint te worden? Dan is het zaak om tijdig de juiste hulp aan te vragen. Het kan namelijk best ven duren voordat alles rond is en de hulp ingeschakeld wordt. Ouderen met dementie hebben bij diverse zaken hulp nodig. Denk maar eens aan het uit- en aankleden in de ochtend en avond, maar ook bij het bereiden van een maaltijd. In de meeste gevallen zullen ze zelfs een kant en klare maaltijd krijgen die ze direct op kunnen eten. Dat is ook het beste, want ouderen met dementie hebben een heel erg korte termijngeheugen. Dat wil zeggen dat de kans groot is dat ze bijvoorbeeld het gas vergeten uit te zetten, of ├╝berhaupt vergeten dat ze eten aan het koken waren. Om dit te voorkomen kunnen ze dus beter gebruik maken van kant en klare maaltijden.

 

Hulp op maat voor ouderen met dementie

Ieder mens is anders, en dus is ook elke oudere anders. Er zijn veel verschillende vormen van dementie. Sommigen kunnen zich van vroeger niets meer herinneren, terwijl anderen juist alles van een minuut geleden al vergeten zijn. Daarom is het belangrijk dat ouderen met dementie hulp op maat krijgen aangeboden. In een gesprek samen met de betrokkenen (meestal de kinderen en/of de partner) wordt besproken wat de klachten zijn en welke hulp daarbij gepast is. Daar wordt vervolgens zo snel mogelijk mee gestart. 

 

Psychische begeleiding voor ouderen met dementie

Het eerste waar mensen aan denken als ze hulp op maat willen inschakelen voor ouderen met dementie is de praktische zaken. Denk maar eens aan het helpen aankleden, hulp bij de dagindeling en de maaltijden. Maar er wordt vaak vergeten dat ook psychische hulp gewenst is. Dementerenden zijn namelijk vaak erg verward, en hebben structuur nodig en mensen die ze ook op psychische vlak ondersteunen. Gelukkig wordt ook daar aan gedacht bij het maken van een plan voor begeleiding. En de mensen die ze helpen zijn er bovendien in getraind.

Welke hulp hebben ouderen met dementie nodig?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top